Av: Per Ehrlund / Foto: Unsplash

Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Hamburgare – krångla inte till det

Hamburgare lagas oftast bäst i sin enkelhet, med andra ord behöver det inte vara krångligare än en köttpuck, bröd och ett fåtal tillbehör.

Nedan hittar du ett enkelt recept för 4 personer som tar 15 minuter att förbereda och 30 minuter att tillaga. Grilltemeraturen bör vara 200 °C, sen är det bara att köra igång. Detta kan vara nyckeln till framgång nästa gång du ska briljera vid grillen:

 

Ingredienser:

  • Ca 800 gr nötfärs
  • 180–220 g nötfärs per burgare (min. 20 % fett)
  • 8–12 skivor fin bacon
  • 4 skivor cheddar
  • 4 hamburgerbröd

 

Senapsdressing:

  • Ca 2 dl Crème Fraiche
  • 1 dl Majonnäs
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk grovkornig Dijonsenap
  • 2 msk vanlig senap
  • Salt/peppar efter smak

 

Dressing och bbq-sås till hamburgare
Foto: Pixabay

 

Hemgjord BBQ-sås:

  • 1⁄2 dl teriyakisås
  • 1⁄2 dl sweet chilisås
  • 3 msk Akaciehonung
  • 1 tsk salt
  • 1⁄2 tsk peppar
  • 1⁄2 dl chiliketchup

 

Tillbehör:

  • 2 salladsblad
  • 2 bifftomater
  • 1 lök
  • 2 picklad gurka
  • Picklad jalapeño om man vill

 

Hamburgare med tugga i
Foto: Unsplash

 

Vad hamburgare kräver i köket:

  1. Forma färsen till önskad storlek. Krydda dem med salt och peppar och ställ dem svalt tills de ska grillas.
  2. Tillaga senapsdressingen. Blanda allt i en skål. Låt gärna stå någon timme i kyl innan servering.
  3. Skölj alla grönsakerna. Riv salladen i grova bitar och skär tomaterna i fina skivor. Skala löken och skär den i tunna ringar. Skär upp den picklade gurkan i stavar.
  4. Blanda alla ingredienser till BBQ-såsen och rör om ordentligt så att såsen blir jämn i konsistensen.

 

Vad hamburgare kräver vid grillen:

  1. Börja med att förbereda grillen för medelhög, direkt värme – låt den bli ordentligt varm. När gallret är rykande hett lägger du burgaren på direktvärme och grillar dem tills det kommer klar saft från ovansidan.
  2. Vänd burgarna och pensla dem med BBQ-sås.
  3. Den sista minuten lägger du cheddarskivorna ovanpå biffarna och låter osten smälta. Ta av biffarna från grillen och låt dem vila en stund så att de behåller sin saftighet. Grilla under tiden baconskivorna krispiga och hamburgerbröden lätt gyllene.
  4. Montera hamburgarna genom att lägga sallad på hamburgerbrödets botten. Fortsätt med skivor av tomat och hackad lök. Ringla över senapsdressing och lägg de grillade burgarna med BBQ-sås och ost ovanpå. Toppa med bacon och hamburgerbrödens lock.