Skip to main content
Home » Inspiration » Krönika: Är du också en grillmissbrukare?
Inspiration

Krönika: Är du också en grillmissbrukare?

Grillmissbrukare som blev Grillmästare, Andreas Mathiasson. Foto: Jan Dahlqvist/Unsplash
Grillmissbrukare som blev Grillmästare, Andreas Mathiasson. Foto: Jan Dahlqvist/Unsplash
Grillmissbrukare som blev Grillmästare, Andreas Mathiasson. Foto: Jan Dahlqvist/Unsplash

Jag heter Andreas och jag är missbrukare, grillmissbrukare. Jag har alltid varit intresserad av att laga mat och framförallt av att grilla.

Det var först när jag skaffade villa och köpte min första klotgrill som det verkligen tog fart. Grillmissbrukaren hade fötts.

Inget kunde mätta grillbehovet

Den första tanken som slår mig varje morgon är, vad skall jag grilla i dag? Vilken grill skall jag använda? Vilka gäster kan jag ­bjuda hem för att det skall bli så mycket att grilla som ­möjligt? Hur skall jag tackla ­detta enorma grillmissbruk? För ­såhär var det ju ­varje gång. Att grilla för ­familjen, grannar, släkt och ­vänner räckte ­längre länge inte till för att ­mätta mitt grillbehov. Det fanns ­tillslut ­ingen som orkade äta den kvantitet som jag ­ständigt grillade.

Kände mig som en rockstjärna

Jag ställde upp i en grilltävling som Weber arrangerade på Liseberg. Då kände jag mig som en rockstjärna som gått ut på scen. Det var ett högt tempo, gästerna kom fram och frossade i den stora grillbuffé som vi gjort och vi fick mycket positiv feedback. Det blev som en drog. Nu fanns det ingen återvändo. Jag var fast. Mitt grill­beroende gick från en ­Weber OTP 57 Special Edition till bland annat en en 67’a och en WSM, jag ­behövde fler och fler grillar. Detta satte mig och familjen i ekonomisk kris, jag var så besatt. Vilken förtvivlan, vilken misär!

Att grilla är en konst och kan lätt skapa ett beroende
Foto: Unsplash

Grillmissbrukare eller ej: hade det gått för långt?

Ett banklån tog mig ur denna kris och jag lyckades få min sambo att ge mig en ny chans, då hon var nära på att ta barnen och flytta. Hade det nu gått för långt? Var detta slutet? Nej, detta var bara början.

Grillmästarna, ett nytt program på TV4 skulle sändas till sommaren. Jag sökte till detta och fick komma på audition. Ödmjuk som jag är kunde jag aldrig drömma om att jag skulle bli antagen som deltagare, ej heller att jag skulle sopa hem hela skiten. Men det gjorde jag! Med en plats i grillandslaget och vinstsumma på 100 000 kr, drog jag och landslaget till Polen för att försöka ta EM-Guld, ­vilket vi gjorde.

Vad ska vi grilla i dag?

Trots allt grillande är den ständiga frågan jag fortfarande ställer mig, vad skall vi grilla i dag?

Jag vet att jag är en sjuk man, och visst lider jag av brikettlunga, hickory­feber och grilltångsarmbåge. Men jag är hellre lite sjuk än inget alls. Det är en sak som är ett faktum, den som har flest grillar när han dör, vinner! Trap the smoke!

Next article