Skip to main content
Home » Inspiration » Grillfest: Sex tips till en framgångsrik kväll
Inspiration

Grillfest: Sex tips till en framgångsrik kväll

Grillfest
Grillfest
Foto: Unsplash

Det jag gillar allra mest är när familj och vänner samlas kring grillen.

Härlig musik strömmar ut ur högtalarna, något gott bubblar i glasen och de rökta räkorna är precis färdiga. Vi skalar räkorna vid grillen och doppar i nyslagen aioli. Och snart sätter vi oss till bords för att fortsätta kvällen och umgänget kring en riktigt härlig grillmiddag.

Tips för en framgångsrik grillfest

Men för att nå till grillfestens Nirvana, så krävs det en del av dig som värd och grillare. Jag listar här de viktigaste sakerna man bör göra och som jag tycker att man absolut inte får missa.

  • Musik: En viktig del av grillningen. Sen om du står där alldeles själv vid din grill eller har förväntansfulla gäster så är en bra spellista A och O.
  • Dryck: En öl eller två medan gästerna väntar. Eller min favorit, fläderblomssaft med mycket is. Viktigt är att gästerna har något glasen, för det tar nästan alltid längre tid än man trott att grilla. Man blir liksom aldrig riktigt färdig när man väl startat upp grillen. Dryck till maten, det kan snåljåparna ta med sig själva.
  • Plats: Inte så viktig om man uppfyller ovanstående, musik och dryck. Trots att du vill briljera vid grillfest och visa dina skills för alla så bjud aldrig mer än det får plats på altanen/balkongen. Alla vill samlas runt grillen och se en mästare briljera.
  • Grill: En väsentlig ingrediens för en lyckad grillfest. För att verkligen imponera så ser du till att du gör allt på grillen och inget fusk i köket. Spelar ingen roll om du använder gasgrill, kolgrill eller elgrill, smaken blir densamma. Men det underlättar om du har fler grillar och impfaktorn ökar betydligt när du har fler grillar.
  • Råvaror: Här sätter du standarden för grillupplevelsen för dina gäster. Ett råd är att ju bättre råvaror du har desto bättre resultat. Det är svårt att misslyckas med bra råvaror. Grilla mycket grönt, många tror sig kunna grilla kött men har sällan grillat grönsaker. Jag lovar, du kommer bli upphöjd till skyarna för dina vegetariska grillkunskaper.
  • Säkert kort: När du vill att det ska bli riktigt bra. Du kanske känner dig osäker, eller rent av inte orkar, men vill göra en grillning som alla kommer tala om i generationer. Då är Hamburgare ett säkert kort. Alla gillar hamburgare.
Grillfest är inga konstigheter enligt grillmästaren och grillentreprenören Per Ehrlund
Grillfest är inga konstigheter enligt grillmästaren och grillentreprenören Per Ehrlund. Foto: Privat
Next article