Skip to main content
Home » Inspiration » Här är enkla knepet för att lyckas grilla köttet – som amatörerna missar
Rätt redskap

Här är enkla knepet för att lyckas grilla köttet – som amatörerna missar

Grillknepet för att grilla bäst i sommar
Grillknepet för att grilla bäst i sommar
Foto: Unsplash

Grillsäsongen är i full gång och när du väl står där i den ångande hettan som sipprar ur kolen så slår tanken dig – grillverktygen… Kanske hittar du en gammal grilltång och en slö kniv. Men det blir ju så mycket roligare om du har allt på plats. En riktigt bra skärbräda, en schysst stekgaffel och en vass kniv.

Att grilla är verkligen ett fantastiskt sätt att utmana sig själv i sin matlagning. Att våga tillaga den traditionella rätten över öppen eld gör ju såklart sitt för smaken, men grillen samlar ju dessutom oss alla för att umgås. Nya råvaror kan tillagas och det är egentligen bara din egen kreativitet – och utrustning – som sätter gränserna.

En kniv är kockens bästa vän

Det tål att upprepas, men utan en riktigt bra kniv kommer man inte hela vägen. Inte bara är det kämpigt att tranchera, stycka, skiva, hacka, filéa eller skära med en slö kniv, det är också väldigt tråkigt och farligt. Investera därför i ett vasst knivset – dessa finns i alla prisklasser. En slö kniv ger snarare upplevelsen av att såga genom en råvara, och det är här merparten av olyckorna sker.

Foto: Global

Grilla hela stycken

Vare sig du grillar spetskål, en hel kyckling eller ska servera majskolven på ett smidigt sätt, behöver du kunna hantera ett trancherset någorlunda bra. För att tala klarspråk: ett trancherset är en stekgaffel och en kniv som du använder som ett storskaligt par bestick, men med mer finess.

Kockens bästa tips vid tranchering är:

Först och främst – en vass kniv. Det primära i varje kocks verktygsväska. För att addera lite extra tyngd till hantverket bör du ha en stor och stadig skärbräda. Ett hemligt knep för att hålla skärbrädan på plats är att lägga en fuktig trasa under den.

Sist men inte minst; Se till att det du ska tranchera (alltså skiva) ligger bra så att du inte skär dig!

Filéa som en riktig kung

Om du kanske istället är en fiskälskare finns det en hel del att veta om filémetodiken. Men innan vi kommer dit vill vi uppmana alla att köpa. En. Hel. Fisk. Det blir både kul att hantera hela färskvaran och det blir samtidigt så mycket godare.

Det finns några få enkla knep för att bemästra tekniken att filéa. Var inte rädd för att känna med fingrarna var benen sitter innan du plockar fram kniven. Detta gör att du redan innan du kliver in på det knepiga har kontroll. Precis som vid tranchering är redskapen A och O. Använd en filékniv (den böjer sig följsamt med fisken)

Börja med någon enkel fisk (Röding eller Öring), plattfisken kan du spara tills du känner dig lite varm i kläderna. Tänk på att övning ger färdighet, så stressa inte! Misslyckas du totalt kan du alltid använda dina bitar till en soppa – det blir fantastiskt gott. Ett nybörjarknep när du ska ta bort skinnet; Skär ett litet hål i stjärten på fiskfilén (och använd sedan baksidan av kniven för att dra av skinnet)

Se ut som en kock

När du står där vid grillen vill du ju helst inte ha fisklukten etsad i kläderna, investera därför i ett bra förkläde som du kan tvätta i maskin. Vill du känna dig som en riktig kock hänger du handduken i sidan genom att knyta förklädet i midjan och stoppa in handduken i det. Då är handduken nära till hands hela tiden och du slipper att torka dig av misstag på finbyxorna. Handduken (som på kockspråk kallas ”släng”) ska såklart vara fräsch och suga åt sig mycket fukt för att vara optimal. 

Låt grillandet börja!

Next article