Lammracks är en klassiker vi gärna ser på grillen – och till det har vi gärna ett gott vin. Men vin är inte bara gott till grillat utan kan även användas om utmärkt ingrediens i ett lyckat grillrecept.
Hemligheterna är många bakom en fantastisk grillkväll, därför har vi teamat upp med grillmästarnas grillmästare och frågat honom om råd och guidning. Vi kan stryka under att han inte var blyg med tipsen. Här har Andreas Mathiasson tagit fram ett grymt recept baserat på årets Grillvin – Trapiche. Vill man ha ännu mer rödvinskaraktär så kan man även addera Trapiche vin-rökflis. En fantastisk smaksensation till sommarens grillning.
Du behöver:
2 dl rödvin
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
1/3 kruka timjan
Gör så här:
- Drag av alla bladen från rosmarinkvisten och finhacka sedan denna tillsammans med vitlök och timjan.
- Blanda sedan alla ingredienser väl och låt stå.
- Putsa lammracks från senor, men spara gärna kappan upptill benet. Gör sedan ett kryssmönster i kappan ca. 1cm mellan varje snitt.
- Låt sedan lammracksen ligga i marinaden minst 3 timmar innan grillning, men gärna längre.
- Tänd grillen för indirekt grillning ca. 175 grader varmt. Placera lammracksen i den indirekta zonen och låt stå under locket ca. 40 minuter.
- Grilla sedan yta över direktvärmen och tills innertemperaturen når minst 52 grader.
- Låt sedan vila minst 10 minuter innan du skär upp dem och serverar. Smaka av med salt, pepar och citron
Så tänd grillen, släng på dig förklädet och vässa smaklökarna – årets mest kompletta grillmåltid står på agendan om du följer detta enkla recept.