Man ska helst inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan.
Men att skippa köttet helt och hållet är kanske inte någon smart idé – för ny forskning visar att en helt vegetarisk kost kan kopplas till depression och nedstämdhet.
Resultaten har presenterats i Journal of Affective Disorders, skriver Forbes.
Idag finns det en trend att äta mindre kött – allt fler restauranger satsar på god vegomat och många passar på att välja grönt när de äter lunch ute.
Personligen tycker jag den utvecklingen bara är bra. Om fler drar ner på köttet kanske pengarna räcker till kött som är producerat på ett mer hållbart sätt och med större hänsyn till hur djuren mår.
Hur påverkas kroppen?
Men hur påverkas egentligen kroppen och hjärnan när vi bestämmer oss för att äta mer vegetariskt eller veganskt?
Det finns inte jättemånga studier på området, men forskare på NIH och University of Bristol i Storbritannien har nu tittat närmare på detta.
Deras nya studie visar att en vegetarisk kost kan kan kopplas till depression.
Forskarna undersökte data från 9 700 män i Storbritannien. Alla män hade en gravid partner och deltog i en långsiktig studie över föräldrar och barns hälsa.
De män som uppgav sig att vara vegetarianer eller vegan fick fylla i en särskild enkät, om deras specifika diet.
Män som var vegetarianer/veganer (det fanns bara 350 totalt och dessa klumpades ihop i en grupp) var mer benägna att få en depression än icke-vegetarianer.
Även efter justering av potentiella riskfaktorer (som familjehistoria, antal barn, jobbstatus och så vidare) var resultaten samma. Det fanns också ett litet samband mellan antalet år man hade varit vegetarian och svårighetsgraden av en depression.
Vegetarianer löper större risk att bli deprimerade
Trots de uppenbara hälsofördelar med en vegetarisk kost finns det också en del som förklarar att vegetarianer och veganer löper större risk för att bli nedstämda och deprimerade.
Deras intag av omega-3-fettsyror, vitamin B12 och folsyra kan vara lägre än köttätares, skriver författarna av studien.
Brist på dessa viktiga ämnen har alla förknippats med depression, detsamma kan sägas vara sant för järn och zink.
Dessutom pekar forskarna på att vegetarianer kan ha ett högre intag av omega-6-fettsyror. Vilket sägs kunna öka risken för inflammationer och också vara kopplat till depression.
Vegetarianer och veganer kan även förbruka mer växtöstrogener, särskilt om de äter mycket sojaprodukter. Slutligen menar forskarna att vegetarianer och veganer kan få i sig högre nivåer av bekämpningsmedel. Förutsatt att deras intag av vegetabiliska livsmedel är högre än genomsnittet.
Ett omvänt orsakssamband kan dock inte uteslutas, det vill säga människor som redan är deprimerade kan vara mer benägna att bli vegetarianer. Kanske i hopp om att behandla sin depression med kost, eller på grund av etiska skäl eller andra bekymmer.
Med tanke på att studien är relativt liten kommer det behövas ett mycket större urval av både män och kvinnor för att dra några säkra slutsatser, skriver forskarna.
Men kanske kan resultaten åtminstone vara en bra påminnelse om att ta kosttillskott (prata med din läkare först) om du är vegetarian. Och särskilt om du är vegan, eftersom B12 endast finns i animaliska livsmedel.
Författarna citerar studier som visat att depressioner kan minska, ibland med upp till 50 procent, hos personer som börjat ta B6, B12 och folsyratillskott.
Dela gärna vidare denna nyhet med alla du känner, så att fler kan lära sig detta!